CALEIDO

BILDUNGSWOMAN

Despre spectacol

Această poveste care se derulează pe parcursul a câtorva secole studiază posibilitatea reîncarnării și cea a plătirii datoriilor acumulate. Este vorba despre legătura dintre două femei care se repetă sau revine cu timpul, sub forma unor legături importante: mamă/ fiică, soacră/ noră, stăpână/ sclavă, pacientă/ medic, bunică/ nepoată (micuță), angajată/ patroană, surori, între altele.

Bildungswoman este un performance care își propune să exploreze moduri de devenire a identității feminine într-un colaj teatral – de la felul în care ne putem crește copiii în spirit feminist, la bagajul emoțional ca moștenire transgenerațională, până la felul în care ne raportăm la propriile frici și limite. Interconectând textul dramaturgei mexicane Ximena Escalante cu manifestul Chimamandei Ngozi Adichie cu propriile noastre experiențe (de)formatoare, Bildungswoman aduce împreună transdisciplinar generații diferite de femei. Ne dorim să coborâm feminismul – ca umanism upgradat și corectat – în mainstream și să ne putem interoga, confesiv și poetic, asupra felului profund în care „a fi femeie” rezonează cu fiecare din noi, prin raporturi femeie-femeie. Operăm cu întrebări și curiozități, nu cu certitudini, și ne dorim să investigăm inclusiv zonele mai întunecate de traumă și tensiune, dar și cele luminoase de cooperare și solidaritate.

text: Ximena Escalante („Urlu către cer cu toată puterea inimii mele”),
Chimamanda Ngozi Adichie („Dragă Ijeawele: un manifest feminist în 15 sugestii”) și Elena Morar, Sorina Ștefănescu,
Ana Covalciuc
(povești personale)

regie: Elena Morar
scenografie: Alexandra Panaite
muzica original și sound design: Diana Miron

light design: Bogdan Gheorghiu

cu: Ana Covalciuc, Sorina Ştefănescu

Despre producător

CALEIDO este un festival multicultural de arte performative care și-a propus să descopere și să promoveze diversitatea culturală și etnică. Proiectul, început în 2017 și aflat anul acesta la cea de-a 4a ediție, este realizat de Fundația Amfiteatru, o organizație cu peste 20 de ani de experiență în producția culturală din România. Festivalul curatoriază și produce spectacole de teatru și dans, instalații, proiecte interdisciplinare și performance-uri propunându-și să devină o platformă de dialog și să promoveze toleranța și diversitatea culturală la nivel național.